Diş beyazlatma hakkında merak edilenler

Diş yüzeyleri üzerinde çay, kahve, sigara, şarap gibi dış etkenlerin yaptığı renklenme kalıcı olabilir. Bunun yanında doğal dişin genetik olarak kendi renginin sarı olması da mümkündür. İşte bu gibi durumlarda dişin rengini açmak için beyazlatma işlemi uygularız. Bu yazımda beyazlatma hakkında bana en çok sorulan soruları yanıtladım.

Beyazlatma nasıl yapılır?

Klinikte hekim tarafından profesyonel olarak ya da dişlerinize özel olarak üretilmiş bir plak yardımıyla ev tipi beyazlatma uygulanır. Uygulama esnasında konsantrasyonu %10-%36 arasında değişen hidrojen peroksit adı verilen beyazlatma jelleri kullanılır. Klinik uygulama esnasında genellikle konsantrasyonu yüksek olan jel 20-45 dakika arasında dişlerin üzerinde sürülür. İşlem tek seanslık bir uygulamadır. Uygulama sırasında hekimin tercihine göre lazer kaynağı kullanılabilir. Lazerin buradaki kullanım amaçlarından biri sürülen jeli aktive edip süreyi kısaltmak, diğeri ise oluşabilecek diş hassasiyetini biyostimülasyon ile azaltmaktır. Herhangi bir şekilde lazer dişinizin içine işleyip zarar oluşturmaz.

Plak ile yapılan beyazlatmada ise aynı jelin daha düşük konsantrasyonu kullanılır. Fakat süre her uygulamada ortalama 1-2 saat arasındadır. Farklı günlerde olması şartı ile toplamda 3 ya da 4 defa uygulama tercih edilir.

 Zararı var mıdır?

Hekim tarafından kontrollü bir şekilde uygulandığında herhangi bir zararı yoktur. Tabi ki 2 yıl içerisinde bir uygulamadan fazla yapılmasını doğru değildir. Sonuçta bir dişin beyazlamasının da bir sınırı vardır.

Herkes yaptırabilir mi?

Hamilelik ya da emzirme döneminde yapılması tavsiye edilmez. Beyazlatıcı jellerin bilimsel olarak fetüs üzerindeki etkileri henüz net değildir.

Ağrı olur mu?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte dişlerde 1 günü geçmeyecek şekilde soğuk hassasiyeti oluşabilir. Bu hassasiyet kesinlikle geçicidir, kalıcı bir sorun oluşturmaz. Genellikle herhangi bir ağrı kesici kullanımına ihtiyaç dahi kalmaz. Eğer dişlerinizde genel olarak bir soğuk-sıcak hassasiyeti mevcut ise hekiminiz tarafından öncelikle diş hasssasiyet sorununun çözülmesi gerekir. Beyazlatma yapılacak bölgede diş çürüğü söz konusu ise dolgu gibi tedavilerin mutlaka daha önceden yapılması gerekir.

Beyazlatma sonrasında neye dikkat edilir?

Dişlerin mikroskobik gözenekleri beyazlatma sonrasında yaklaşık 7-10 gün gibi bir süre dış etkenlere karşı daha korumasız hale gelir. Dolayısıyla sigara,çay, kahve, soslu gıdalar gibi renklendiricilerden uzak durmak gerekir. Eğer mutlaka bunları tüketecekseniz sıklığını azaltmalı, diş fırçalamayı sıklaştırmalısınız.Aynı zamanda limon gibi asitli gıdalar da diş yüzeyine zarar verebileceğinden dikkat edilmelidir.Ağız hijyeninin iyi seviyede olması için diş fırçalamaya hiç ara verilmemeli, hatta daha dikkatli fırçalama yapılmalıdır.

Dişlerim ne kadar beyazlar?

Her dişin beyazlayabileceği maksimum bir ton vardır. Doğru bir uygulama ile en az 2 3 ton renk açılması sağlanır. Bazı özel durumlarda  (Antibiyotik kullanımına bağlı gri renklenme, florozis, amelogenezis imperfekta) dişlerin beyazlaması pek mümkün olmayabilir ya da sonuç almak uzun sürebilir. Normal şartlarda beyazlamadaki sonucu 2 3 gün içerisinde görmek mümkündür.

Porselen kaplamam ya da dolgum beyazlar mı?

Beyazlatma jelleri doğal diş dokusu üzerine tesir eder. Porselen ya da kompozit dediğimiz dolgu materyallerine herhangi bir etkisi yoktur. Eğer estetik bölgenizde porselen kaplama, zirkon ya da dolgu mevcut ise renk değişimi için hekiminize danışmanız gerekir.

Msc. Dt. Ali Ozan Zencircioğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir